Топенето на ледовете в Антарктика се е утроило за десетилетие. Ако

...
Топенето на ледовете в Антарктика се е утроило за десетилетие. Ако
Коментари Харесай

Ледът на Антарктика се топи три пъти по-бързо

Топенето на ледовете в Антарктика се е утроило за десетилетие. Ако това продължава, ще имаме съществени проблеми, предизвестява в. " Вашингтон пост ".

Антарктида е изгубила 2720 милиарда тона лед от 1992 година насам и ледената шапка се смалява с бързо възходящ ритъм. През последните години повече от 200 милиарда тона лед стават на вода и покачват морското ниво с половин милиметър за 12 месеца.

Данните са огромно проучване на екип от 85 учени от 42 институции в 17 страни с поддръжката на Европейската галактическа организация и НАСА.

Процесите на ледения континент могат да преначертаят крайбрежията на Земята, в случай че световното стопляне продължава, предизвестява отчетът.

Той се базира на 24 самостоятелни бази данни от спътници, които мерят дебелината на безконечния лед с разнообразни способи, както и на модели за еволюцията на снежната маса.

Две пети от загубата на лед са настъпили през последните пет години - трикратно нарастване на темповете, с които изтънява ледената завивка на Антарктида, отбелязва изследването, представено от списание „ Нейчър “.

Антарктида, най-голямата ледена шапка на планетата, е губила 219 милиарда тона лед годишно от 2012 година до 2017 година Това е три пъти повече от 73-те милиарда тона преди десетилетие. От 1992 година до 1997 година загубите са били 49 милиарда тона лед годишно. Най-ускорен е процесът в ледниците в морето Амундсен, в Западна Антарктида.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР